Sunday, November 29, 2015

Ekspedisi Gua Niah, Miri

♫ Hailee Steinfeld - Love myself ♫ 

After 5 months of hibernate, finally she has some time to update her blog!
hi there, assalamualaikum! :)

I'm not going to say much about what happened to me for the past 5 months, haha
currently I'm on holiday mood in my hostel (lol) while others went back home (literally cried inside because I got no money to buy rm400 something return ticket for my supplement holiday)
alhamdulillah I'm fine, finished the exam of community medicine and public health (CMPH) posting, which was awesomeee! I mean the posting was awesome, not the exam, haha

just briefly about the posting, we were posted to Sibu which about 6-7 hours ride from Kuching.
can I just talk in malay? hahahaha
okay, kitorang ditugaskan utk buat satu research about pemahaman tentang kesihatan di salah satu rmh panjang di Sibu. mulanya kitorang nk buat tentang vaksin tp sbb bilangan kanak-kanak di rmh pjg tu cume belasan je so kitorang terpaksa tukar tajuk.
 research tu berjalan selama 4 minggu di sibu, baki seminggu lagi tu kitorang ada class and field trip mcm biasa lah.

okay, arfa rasa takde org pn berminat nk tahu pasal research tu, so let's jump into our main topic today which is trip to Gua Niah in Miri!
Miri is about 1-2 hours from Bintulu. kitorang pegi Bintulu dulu before start our ekspidisi tu.
actually ni second time arfa pegi Bintulu, sblm ni pn pernah post about Bintulu sbb tu kali ni just nk focus on our journey at Gua Niah.
kitorang sampai entrance dia pukul 10pagi cmtu lepas breakfast.
first,  kena bayar rm10 utk pas masuk.



then, kena naik sampan utk cross satu sungai ni, yg ni pn kena bayar another rm2 sehala kalau tak silap. naik sampan nya kejap sgt, sempat lah hbs kan lagu rasa sayang, hahaha
lepas across sungai tu, bermula lah perjalanan berjalan kaki dlm hutan dia selama 2 jam, tp dia ada track so yeah itu perbezaan nk masuk gua dgn jungle trekking. 





lebih selamat la, but still it depends on your on behaviour dlm gua tu.
sblm masuk naik gua tu, ada la gerai kat tepi jual air and souvenir, mahal tp rasanya bole la klu nk buat cenderahati utk family ke apa. arfa tak beli pn sbb a bit expensive tp bila dah balik rasa menyesal sbb kat luar tak jual pn magnet ke apa ke. makanya cenderahati yg gua bwk gambar dlm phone je, hahaha.. 

the first gua yg kitorang lalu was gua dagang, detailnya tak ingat dah tp kat situ lah org dulu berjual beli. takde apa pn, trace pn takde so okay tak menarik, just nk tangkap gambar boleh la.

Gua Dagang
teruskan perjalanan lg sbb the main thing yg kitorang nk masuk is gua niah, tak nak nmpk cahaya matahari, mmg gua betul, so here we are!

naik tangga ni dulu, nak sgt masuk gua kan.
actually, ada track lain jgk, byk option but sume sama je kena daki tangga jgk, kahkah

dlm gua tu ada satu tmpt tu sumpah mmg takde cahaya, kitorang depends on lampu suluh je.
nk jalan pegang tgn kwn pn mcm tak sesuai sbb jalan kecik, org from the opposite side pn nk lalu kan. imagine ar, dlm tu mmg istighfar byk jela.

perjalanan dlm gua ni tak tgk jam pulak, hahaha tp penat tu opkos lah, penat naik tangga, tetiba rasa kat tembok besar China je, hmm. ada lah bunyi kelawar sume, kwn arfa siap ckp 'haa kelawar jgn nk dtg kat kita, kalau dtg siappp!' kahkahkah

keluar dari gua tu terus ke Painted Cave pulak.
mcm biasa kena jalan lg for another 420 meter.
masa on the way ke painted cave tu, kitorang jumpa ada satu family ni bwk anak-anak dia yg kecik around 5 smpi belasan tahun cmtu, pergh respect gila!
ayah dia siap dukung anak dia yg paling kecik tu naik tangga yg tinggi weh.
kuat jgk la dgr uncle tu tarik hembus nafas, hahaha




tak amek gambar pn kat painted cave tu sbb serius dah pancit plus lukisan kat dinding tu takde la jelas sgt. 

kitorang jalan lagi ke depan dgn harapan ada lg benda menarik.
malangnya, takde apa pn lg yg menarik, cuma scenery tu precious la. worth it utk org yg suka pemandangan, like I do, hehe




kitorang kena patah balik okay ke entrance td, ye, perjalanan anda tidak hbs di penghujung sahaja, mati laa bila dgr kena patah balik tu.. 
and nk dijadikan cerita, budak laki salah kasi jalan, I mean jalan yg balik ni route yg lagi susah, lagi berjuta tangga kena daki, seriously most of us sampai terpaksa pegang handle tepi tangga tu and berhenti kejap sbb nak bernafas secara normal dulu.
kalau ikutkan hati nak berhenti jgk tp dlm hati ni nk habiskan cpt, nak balik cepat so paksa jgk kaki ni daki tangga tu. mmg penat gila. on the way, balik tu jgk tetiba hujan renyai-renyai so track pn jd a bit slippery. klu nk jalan laju boleh tp kena careful sgt. kwn arfa ada yg tergelincir kot tp alhamdulillah takde yg cedera.
smpi kat tmpt entrance tu, mmg kepala cari mknn je tp sbb driver nk balik cpt, so kitorang pn balik dulu. mkn dlm kereta dgn apa yg ada je lah.

it was a very veryyy great experience! first time arfa masuk gua camni kot, ingatkan tak susah, but nayyy ada la 3-4 hari bdn ni nk baik drpd muscle sore sume, haha

the most important before nk join ekspedisi ni, benda yg kena amek kira which is the preparation.
mental and physical.
plus things yg kena prepare awal mcm torchlight, air, bandage, kasut sukan yg bole cengkam kuat sbb dlm tu mmg slippery, duit, tuala kecil, and foods utk kudapan!
breakfast sgt penting esp if you tend to have hypoglycaemia.

okayyy, sampai sini saja! 
next year inshaaAllah, arfa ada apply buat elective posting kat negara matahari terbit!
so if you wanna see my updates or nk tgk apa jd dkt arfa sepanjang tak update blog ni, boleh la follow arfa di twitter or instagram!
see you guys later, take care and stay pretty!
assalamualaikum :)

twitter / instagram : arfahaniarsad

5 comments:

  1. good luck for your future. btw, teringin jugak nak sampai sana. kite mmg minat tgok scenery alam rimba ni

    ReplyDelete
  2. cantek nya gambar,subahanallah,
    best klu pegi daki dan tgk alam ne.sekurgnya kita nmpk alam nie ALLAH beri kt kita
    allah maha berkuasa.
    nice sharing nya,selepas nie share lagi tau

    ReplyDelete
  3. Boleh imagine kaki jadi kematu bila jalan lama sangat. Neway, good luck ! Moga dapat apa y diimpikan :)

    ReplyDelete
  4. Amazing photos, I love this place, it looks so peaceful.
    I definitely need to check it out!

    would you like to follow each other on GFC & G+? If you follow me,
    I will follow you back after it.
    www.tomntins.com

    ReplyDelete
  5. bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. wishlist 2016 entah tercapai ke xla. hahahaha :D moga tercapai apa yang awak impikan :)

    ReplyDelete

thanks for reading lovelies :D